Gudstjänster och kultur

Nordisk liturgisk netværk

Gudstjänster och kultur:

Din ljusa skugga  - en mässa i danstradition av Maria Hulthén Birkeland och Kristina Sandgren Furberg. Mässan blir konferensens inledningsgudstjänst och leds av Susann Persson, missionsstrateg i Höllvikens församling och Lotta Miller, präst i Lunds östra stadsförsamling

Orgelkonsert på S:t Petri kyrkas nya orgel av organist Carl-Adam Landström


Dagliga gudstjänster i så väl S:t Nicolai kapell i Malmö, som i S:t Petri kyrka i Malmö


Guidning i Lunds domkyrka


Festmiddag på Hotel Kramer

 

Middag, konstinstallation och musik i Odarslövs kyrka
Odarslövs kyrka stängdes under 1990-talet och avsakraliserades. Den låg då på landsbygden strax norr om Lund. Idag är det en nyrenoverad byggnad och omgivningen har förändrats. Lund har vuxit norr ut och kyrkan är nu belägen nära The European Spallation Source (ESS), en av Europas största vetenskaps- och infrastrukturs projekt. Lunds pastorat och Lunds kommun ser många framtida möjligheter att kunna använda denna avsakraliserade kyrka som ett centrum och en möjlig plats för konferenser, konst, musik, vetenskap och teologi. Vi kommer under kvällen att få uppleva ett digitalt konstverk på kyrkans fasad av Jesper Wachtmeister kallat ”Up” samt en installation i kyrkorummet bestående av laserstrålar och musik ”96” av Jerome France och Nadège Feyrit. När besökarna vandrar mellan ljusstrålarna, som synliggörs genom att en rökmaskin pustar ut rökmoln, spelas digitalt samplad musik och ljud inspirerade av naturen, vetenskapen och andligheten.


Stiftsantikvarie Heikki Ranta kommer att berätta om projektet med Lunds stifts övertaliga kyrkor i projektet Virke. Mingelmiddag serveras från Stiftsgården Åkersberg. Vi får också lyssna till Kaxophonic som är ett nytt akustiskt worldfusionband med egna låtar inspirerade av västafrikanska rytmer. Med traditionella trummor och en virvelkagge skapas en svängig bas för fyra saxars utsvävningar. Vi lovar att ni aldrig hört något liknande: kakafoni, glädje och massor av energi! Likt en virvelvind sveper vårt sound från Skandinaviens mollklanger över till Nord- och Sydamerikas jazz- funk- o folkmelodier för att slutligen landa i västafrikanska tongångar och rytmer.  

www.kaxophonic.se

Att Leitourgia är ett nordiskt nätverk betyder att deltagarna talar och skriver på sitt eget språk (med undantag för isländska och finska), vilket också avspeglas i hemsidans språkliga variationer.


For mere information om Leitourgia: kontakt styrelsen


Webmaster: Marcel Salinder